YERLİ SALDIRI HELİKOPTERİMİZ T-129 ATAK’IN ENGELLİ YOLLARDA BAŞARI SERÜVENİ

Türk Silahlı Kuvvetleri taarruz helikopteri ihtiyacının giderilmesi amacıyla milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda dışa bağımlı olmayan yüksek performanslı helikopter üretmek istiyordu. Bu hedefi gerçekleştirmek üzere ilk olarak 1995 yılında bir ihale açıldı. Bu ihalenin şartnamesinde Türkiye için özel bir helikopter üretilmesi, geliştirmeye açık olması ve satışının yapılabilmesi gibi maddeler yer alıyordu.
İhaleye 5 firma katıldı. Bu firmaların iki tanesi Amerika’dan, iki tanesi Avrupa’dan ve bir tanesi de Rusya’dan gelmişti. Fransa ve Almanya ortak ürettikleri Tiger helikopterini, İtalyanlar Agustawestlanda A-129, Rusya K52, Amerika’dan Boeing firması Ah-64 Apache ve Bell firması da ürettiği AH-1 Cobra helikopterlerini önerdiler. İhaleyi Amerikalı Bell Firması kazandı ama Bell firması ihalenin şartlarını yerine getirmediği ve projeyi oyaladığı için ihale iptal edildi.
2007’de yeni bir helikopter ihalesi daha açıldı. Bu ihaleye Güney Afrika’dan Denel firması Rooivalk helikopteri ile, İtalya A-129’un daha gelişmiş modeli A-129 CBT helikopteri ve Rusya yine K52 helikopterleri ile katıldı. İhaleyi İtalyan Agusta- Wesland firması kazandı.
Böylece 2007 yılında İtalyan firmasının ürettiği A-129 saldırı helikopterini Türk mühendislerinin yoğun bir çabasıyla savaşan yeni bir canavara dönüştüren başarı öyküsü de başlamış oldu.
Yeni ismiyle T-129 Atak olan A-129’un motoru dahil problem çıkaran birçok özelliği baştan sona değiştirildi. Yeni motor, yeni bilgisayar sistemi, yeni silahlar için pod ve ön burnuna ağır gelen topa kadar helikopter Türk mühendisleri tarafından adeta bir güvercinden savaşan bir şahine çevrildi.
T-129 Atak yeni tasarım motoruyla birlikte dünyanın en iyi manevra kabiliyetine sahip bir helikoptere dönüştü. Yapılan test uçuşlarında eski zayıf motor yerine getirilen güçlü motora dayanamayan ve zayıf düşen kuyruk sistemi de tamamen değiştirildi.
Helikopterin aviyonik sistemlerinden tasarımına kadar tamamen yerli ve milli imkânlar kullanılarak yerli bir taarruz helikopteri üretildi.
Aselsan’ın yerli imkanlarla geliştirdiği Avcı Kaskı, yani pilot hangi yöne bakarsa helikopterin silahlarının da o yöne doğru kitlenmesi özelliği ve bunun gibi aviyonik ve silah sistemleri tedarik entegrasyonuna kadar çoğu özellik tamamenTürk mühendisleri tarafından yapıldı.
Bu aşamalarda İtalya’dan teknoloji transferi, otomatik uçuş kontrol sistemi ve helikopter sistemleri izleme birimi haricinde bir destek alınmadı. Türk mühendisleri, bu savaş makinasını yapmakla kalmayıp ona tahrip gücü yüksek Cirit ve Umtas gibi roketleri de ekledi. Artık ATAK öyle bir duruma geldi ki, Suriye’de ve Güneydoğu’da yapılan aktif operasyonlarda Hava kuvvetlerimizin gururu oldu.
ATAK helikopteri tamamen Türk mühendislerinin gece gündüz gayretleri ile bugüne geldi. Silahlı Kuvvetlerimiz geçmişte bir tane yerli üretilmiş helikoptere muhtaç iken, şu anda yerli ve milli imkanlarla ülkemizde ürettiğimiz Atak helikopterlerinin Türk Silahlı Kuvvetlerine 51 adet teslimatının gururunu yaşıyoruz.
ATAK Programı kapsamında, Türk Kara Kuvvetleri’ne toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığı’na ise toplam 27 adet olmak üzere T129 ATAK Helikopteri planlanan sürelerde teslim edildi.
Sadece Türkiye’de değil, tüm dünya da büyük yankılar yaratan başarı örneği ATAK helikopteri için Pakistan’tan 30 adet, Azerbaycan’dan 60 adet ve Filipinler’den de 6 adet sipariş alındı.
Böylece 1995 yılında başlayan dışa bağımlı olmayan helikopter üretim serüvenimizde Türk mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilmiş taarruz helikopteri T 129 ATAK helikopterinin zorlu ve engelli yollarda verdiği başarılı mücadelesi tamamlanmış oldu.
İlhami Pektaş