YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME ADANMIŞ ÖMÜRLER-80: OSTİM BAŞARI HİKAYESİ

OSTİM BÖLGESEL KALKINMA MODELİ

1967 yılında küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi olarak 1.748 üye ile faaliyete başlayan OSTİM; bugün 17 ana sektör ve 139 iş kolunda faaliyet gösteren 6.500 işletme ve 65.000 çalışanı ile Ankara ve Türkiye sanayisinde öncü rol oynayan önemli bir ekosistem haline geldi.

OSTİM’in kuruluş sürecinin başlangıcı olan 1960’ların sonunu göz önüne aldığımızda; Ankara’da, sanayi kapsamında bahsedilebilecek en kayda değer işler, otomobil bakım ve tamir faaliyetleriydi. Ankara için sanayileşmeyi hayal eden Ahi geleneğine sahip Ostim’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Dündar, şehrin dışında büyük bir sanayi bölgesinin kurulmasını hedefledi.

Ülke sanayisinin ve küçük işletmelerin gelişip büyümesindeki hayati koşulun sanayicilere rekabet ve üretim şartlarına uygun bir üretim ortamı hazırlamak olduğuna inanan Rahmetli Cevat Dündar ve beraberindeki kurucular, bu ihtiyaçtan hareketle S.S. OSTİM Sanayi Bölgesi İşletme Kooperatifi’ni kurdu. OSTİM’i küçük sanayicilerin verimlerini artıracak, bir arada olmanın verdiği güç ve sinerji ile Türk sanayisinin önemli merkezlerinden biri olarak tasarlayan kurucu başkan Cevat Dündar ve proje arkadaşları, ilk adımı müteşebbis bir ruhla büyük uğraşlar vererek şehrin dışında 3 milyon metrekarelik bir sanayi alanını satın alarak işe başladı.

Dönemin şartları içinde hayal denilebilecek bu girişimin inanç ve azimle arkasında duran kurucular, ileri görüşlülükleri sayesinde projeyi, 7 yıllık bir mücadeleyle 1975 yılında inşaat aşamasına getirerek bugünün KOBİ kenti OSTİM’in temellerini attılar. O dönemde, ASELSAN’ın da OSTİM’in yakınında kurulması, OSTİM’in kuruluşundan bağımsız; ama OSTİM’in büyümesini destekleyen bir gelişme oldu.

Cevat Dündar’ın 1975 yılında vefatından sonra iş başına gelen ve inşaatları hızla devam ettiren başkan Turan Çiğdem ve Yönetim Kurulu liderliğindeki OSTİM, 80’li yıllarda yapılaşmasını önemli ölçüde tamamladı. Koopreratif üyesi ve pay sahipleri atölyelerine taşınarak üretim yapan tezgâh sesleri ile “Üreten Türkiye’nin” ilk müjdesini verdi.

1992 yılından itibaren OSTİM bayrağını teslim alan Orhan Aydın liderliğindeki yeni OSTİM Yönetim Kurulu, bölgenin yol, su, kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik ve çevre düzenlemesi gibi altyapı sorunlarının yanı sıra küçük sanayicinin rekabet gücünü belirleyen tüm üst yapı unsurlarını da çalışma programına aldı. Bu hedefle yola çıkan kooperatif, yapılaşma ve kentleşme çalışmalarının yanında “Üreten OSTİM’in” ihtiyaçlarına cevap verecek kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların hizmet vermelerini sağlamak için girişimlerde bulunarak, arsa tahsisi, alt yapı ve üst yapı destekleriyle bölgede faaliyete geçmelerini sağladı.

OSTİM, hizmet vermeye başladığı yıllardan bu güne dek 6500 işletme ve 1800 konutun inşasına imza atarak rekabetçi bir sanayi kentinin oluşmasında başrol oynayan yeni yıldızların kuruluşuna öncülük etti. Türk sanayisinin önemli merkezlerinden biri olacak ve küçük sanayicilerin verimliliğini artıracak şekilde tasarlanan OSTİM 1998 yılında çevre kooperatiflerle birleşerek Organize Sanayi Bölgesi statüsü kazandı. Bu tarihten sonra OSTİM, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tüzel kişiliğini kazanan bölge olarak 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri kanununa göre 5 milyon metrekarede 17 ana sektör ve 139 iş kolunda onbinlerce farklı ürün üreterek çalışmalarına devam ediyor. Bugün, OSTİM’de üretim ortamında ihtiyaç duyduğunuz her türlü yatırım, izin, alt yapı temini vb. hizmetlere “tek adımda” erişebilir, hızlı ve kaliteli bir şekilde temin edebilirsiniz.

Ankara’daki 21 üniversite, 8 teknopark, 13 sanayi bölgesi, onbinlerce işletme ve yüzbinden fazla profesyonelle birlikte ülkemizde yeni bir kalkınma ekosistemine önderlik yapan OSTİM, çağın gereklerine uygun altyapı, işbirliği ve dış tedariğe elverişli üstyapı unsurlarıyla rekabetçi ve yenilikçi projelerin bir parçası olmak isteyen tüm yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Farklı sektörlerde yedek parça ve yan sanayi imalatından komple endüstriyel tesis kurulumuna kadar çok geniş yelpazede faaliyet gösteren, esnek imalat yeteneğine sahip işletmeleriyle Türkiye’nin en büyük tedarik merkezi haline gelen OSTİM, Ankara’da sanayi olgusu ve sanayi kültürünün gelişmesinde önemli rol oynuyor. OSTİM, Ankara sanayii için bir dönüm noktasıdır. OSTİM’de kurulan firmalardan birçoğu işlerini burada büyütmüştür. Bu açıdan baktığımızda, Ankara’nın hemen hemen tüm sanayi firmalarının bir OSTİM geçmişi vardır. OSTİM’in, Ankara’nın, hatta Türkiye’nin sanayileşmesine yönelik bir kuluçka merkezi ve okul görevi gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada gelişen, büyüyen firmalarımız sadece Ankara’nın sanayisine damga vuran firmalar haline gelmekle kalmıyor, Türk sanayiinin de amiral gemileri oluyorlar. OSTİM firmaları, ayrıca bununla da kalmayıp bugün uluslararası rekabeti gerçekleştirmiş, bütün dünyaya üretim yapabilen, bütün dünyaya mal satabilen firmalar haline gelmiş bulunuyor.

Dünyanın sayılı üretim alanlarından biri olan OSTİM, kuruluşundaki vizyonunu geliştirerek bugün bölgesinde ve yakın coğrafyada örnek bir model haline gelmiştir. Yalnızca üretmekle kalmayıp farklı kulvarlara da açılmış, yerli sanayinin milli bir kimlik kazanmasında öncü bir rol üstlenmiştir. Türkiye’deki başarısını kanıtlayan ve uluslararası alanda örnek gösterilen, tasarımından üretimine kadar birçok milli projenin ana aktörlerinden biri durumunda olan OSTİM; bilgi ve tecrübelerini Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Balkanlar başta olmak üzere tüm İslam ülkeleri ve Türk Devletleri Teşkilatı ile paylaşmaktadır.

Buna en güzel örnek olarak yakın zamanda Özbekistan Ohangaron Tech Industrial ile OSTİM arasında imzalanan 140 hektarlık sanayi bölgesi için yatırım anlaşması verilebilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Taşkent Büyükelçiliğinin de destekleriyle hayata geçirilen projede Özbekistan OSB’nin faaliyete geçmesi planlanıyor.

OSTİM ekosistemi içinde yer alan tüm kurum, kuruluş ve işletmeler yerli ve milli sanayimizin gelişmesi için örnek çalışmalar yapıyor. OSTİM Kooperatifi, OSTİM Vakfı, OSTİM Endüstriyel Yatırımlar İşletme A.Ş., OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM Teknopark A.Ş., OSTİM Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, OSTİM Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi A.Ş., OSTİM ODTÜ Teknokent, OSTİM Spare Parts Inc., OTÜSEM, OSTİM Proje Gelişim A.Ş, OSTİM Dış Ticaret Merkezi, OSTİM Endüstriyel Tasarım ve Mühendislik Merkezi, OSTİM Dijital Dönüşüm Ofisi, OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB Teknik Koleji, OSTİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, OSTİM Gazi Üniversitesi MYO ve yedi adet yeni nesil sektörel kümelenme bölgedeki işletmelerin gelişmesi, uluslararası rekabetçi bir yapıya kavuşması, verimliliğinin artması, ortak ve yenilikçi projeler gerçekleştirmesi, ihracatın artması ve finansman ihtiyacının karşılanması gibi amaçlara yönelik örnek çalışmalar yapıyorlar.

Özellikle kümelenme çalışmaları, ulusal ve uluslararası rekabette OSTİM’e ve küme üyesi firmalara ivme kazandırmakta, bu sayede, yüksek nitelikli KOBİ’ler, üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi değer zinciri oluşturan paydaşlarla ortak bir vizyonda buluşturmaktadır.

Kuruluşundan bu yana dayanışma ve iş birliği ruhuyla hep birlikte üreten OSTİM, sadece fiziki bir sanayi bölgesini değil aynı zamanda rekabetçi bir milli sanayi ve teknoloji için çalışma ve başarma azmini ifade ediyor. Ülkemizin kalbi Başkent Ankara’nın ilk sanayi bölgesi olarak kamu, üniversite, MYO, Meslek lisesi, teknopark, araştırma merkezleri, ulusal ve uluslararası ana sanayi, sivil toplum kuruluşları ile birlikte ilgili diğer sektörlere yakınlığının avantajını da yaşayan OSTİM, kurduğu ulusal ve uluslararası iş birliği ağlarını kurumsallaştırarak sürdürülebilir hale getiriyor.

OSTİM, Türkiye’de bir sanayi bölgesi içinde yer alan ilk üniversite olma özelliğine sahip olan OSTİM Teknik Üniversitesi’nin, OSTİM ekosisteminin tüm birikimini en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğinin öncüsü olmakla kalmayıp üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesi ve birçok projenin hayata geçirilmesi için Ankara’da bulunan tüm üniversite, teknopark ve AR-GE merkezleriyle her zaman yakın bir işbirliği içindedir.

OSTİM, bilim ve teknolojinin gösterdiği yoldan ayrılmadan, gelişen yeni dünyaya uyum sağlayarak, dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ilerliyor.

Ülkemiz için ekonomik değer üreten OSTİM firmaları sadece bölgenin sahip olduğu üretim/ hizmet altyapısı ve imkanlarından değil iş birliği kültürü ve ekosistemin sağladığı değer ve avantajlarla çeşitli üretim desteklerine kolayca ulaşıyor. Bu ekosistem yenilikçi, işbirliğine açık ve rekabetçi işletmelerin yaşayabilmesi ve gelişebilmesi için verimli bir zemin oluşturuyor.

OSTİM Eğitim, Araştırma, Geliştirme, Kalkınma ve Dayanışma Vakfı

OSTİM Vakfı 1993 yılında OSTİM Kooperatifi tarafından kuruldu. Bugün 30 yaşını aşan OSTİM vakfı, OSTİM başta olmak üzere bölgenin ve ülke işletmelerinin yönetim, üretim, yenilikçilik ve teknolojik kabiliyetlerinin artırılması için, eğitim, araştırma, geliştirme, yenilikçilik, girişimcilik ve iş birliği ekosistemini oluşturmak amacıyla bağlı kuruluş ve iştirakleri olan OSTİM Teknik Üniversitesi, Ostim Teknopark, ODTÜ-OSTİM Teknokent, OSTİM Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş. OSTİM Proje Teknoloji, İnovatif Medya ve OSTİM Radyo, paydaşları OSTİM Sanayi Bölge İşletme Kooperatifi, OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve OSTİM Kümelenmeleri ile gelecek 30 yıla hazırlanıyor.

Vakfın kuruluş amaçları :

OSTİM başta olmak üzere bölgede ve Türkiye’de işletmelerin yönetim, üretim, yenilikçilik ve teknolojik kabiliyetlerinin arttırılması için eğitim, araştırma, geliştirme, yenilikçilik, girişimcilik ve iş birliği ekosistemini oluşturmak, Vakfın üyeleri arasında ekonomik ve içtimai yardımlaşmayı gerçekleştirmek, OSTİM’in maddi ve manevi emanetlerine sahip çıkmak ve bu amaç doğrultusunda kurulmuş ve kurulacak olan organizasyonların sürdürülebilirliğini temin etmektir.

OSTİM Vakfı bu kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için bölgesel ve sektörel kalkınma hedefleri çerçevesinde aşağıdaki faaliyetleri sürdürmektedir:

İşletmelerin ihtiyaç duyacağı kalifiye eleman yetiştirilmesi için eğitim ve uygulamalı eğitim programları düzenlemek, Bu amaca yönelik eğitim kurumları orta, lise, yüksekokul, ileri teknoloji enstitüsü, fakülte, üniversite ve yardımcı kuruluşlar gibi her türlü düzeyde okullar, eğitim öğretim kurumları kurmak, devralmak, işletmek, Eğitim programları düzenleyen üniversiteler, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar ile işbirliği kurmak, maddi ve manevi olarak destek sağlamak, Vakıf burs yönetmeliği çerçevesinde öncelikli ve başarılı öğrencilere burs vermek, Yenilikçi ve teknoloji tabanlı rekabet odaklı işletmeler kurmak, kurulmuş olanları geliştirmek ve desteklemek, İşbirliği ağlarında yer almak, konferanslar, seminerler, fuarlar ve toplantılar düzenlemek; her türlü basım ve yayın faaliyetlerinde bulunmak ve bu maksatla olan her türlü faaliyetlere destek olmak, Vakfın üyeleri arasında ekonomik, içtimai ve kültürel yardımlaşma ve güç birliğini sağlayacak proje ve faaliyetler geliştirmektir.

OSTİM Vakfı başta OSTİM olmak üzere Türkiye’deki işletme ve sektörlerin gelişmesi için çalışan bir vakıf olup, bu amaç doğrultusunda bugüne kadar çeşitli yapılar ve işbirlikleri oluşturarak özellikle mesleki ve teknik eğitim, istihdam, sektör geliştirme, kümelenme, ihracat, çok taraflı proje geliştirme çalışmalarını başarıyla yürütmüştür. Bu doğrultuda OSTİM Vakfının Proje Gelişim A.Ş., OSTİM Endüstriyel Yatırımlar İşletme A.Ş., OSTİM Teknopark A.Ş., ODF Fuarcılık A.Ş. adıyla faaliyetlerini sürdüren iştirakleri bulunuyor. Ayrıca OSTİM Vakfı, ODTÜ-OSTİM Teknopark ile yatırımcı ortaklık da yürütmektedir. OSTİM Vakfı başta OSTİM Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere tüm Ankara sanayisi ile de yakın işbirliği içinde çalışmakta olup, son 8 yılda 123 proje hazırlamış ve bütçe toplamı 100 milyon TL’yi aşan 67 projeyi başarıyla tamamlamıştır.

OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR VE İŞLETME A.Ş

OSTİM Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş(OSTİM Yatırım A.Ş), OSTİM Organize Sanayi Bölgesi öncelikli olmak üzere kaliteyi ve katma değeri artırıcı yatırımlar yapmak, iştirakleriyle ve proje ortaklıklarıyla yerli olarak üretilen mal ve hizmetleri iç ve dış pazarlarla buluşturarak iş hacmini ve katma değeri arttıracak entegrasyonu sağlamak amacıyla 1998 yılında OSTİM Vakfı tarafından kurulmuştur.

OSTİM Yatırım A.Ş., OSTİM Kooperatifi tarafından kendisine devredilen dükkân ve iş merkezlerinin yönetiminin yanı sıra oluşturduğu profesyonel inşaat ekibi ile sahip olduğu arsa ve araziler üzerinde birçok iş merkezi, üretim tesisi, konut ve altyapı projelerini de hayata geçirmiştir. OSTİM Yatırım A.Ş., OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin rekabet gücünü artırmaya yönelik pek çok proje gerçekleştirmiştir. Bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik Elektrik Santrali, elektriğin dağıtımı için gerekli yazılım ve donanım sistemleri, OSTİM Teknopark, telekomünikasyon yatırımları ve ihracat merkezi bu projelere örnek olarak verilebilir.

OSTİM Yatırım A.Ş.,  OSTİM’deki  KOBİ’lerle birlikte yurtiçi ve yurtdışında proje ortaklıkları yürütmekte ve projelere sunduğu profesyonel destek ile OSTİM’in sahip olduğu mühendislik, tasarım ve imalat gücünü bir araya getirmekte, sözkonusu bu gücü sistematik bir yaklaşımla pazara entegre etmektedir. OSTİM’de üretilen ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tanıtılması ve pazarlanması da proje yönetimi yaklaşımıyla yürütülmektedir.

Çok ortaklı olarak kurulan ve SPK’ya tâbi olan OSTİM Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş payları 2012 yılı Mayıs ayından itibaren yeni kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Serbest İşlemler Platformu’nun ilk şirketi olarak işlem görmeye başlamış; 2013 yılı Haziran ayından itibaren Borsa İstanbul A.Ş.’nin İkinci Ulusal Pazarı’nda, 2015 yılı Kasım ayında yapılan düzenleme ile birlikte de Ana Pazar’da işlem görmeye başlamıştır.

Bağlı ortaklıklar; Günhan OSTİM Alüminyum Döküm Dövme Makina İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Meksis Mekanik Sistemler İmalat ve Müh. San. Tic. A.Ş, OSTİM Kalıp Yatırım Sanayi A.Ş, OSTİM Finans ve İş Merkezi A.Ş, OSTİM Gayrimenkul ve Danışmanlık İşletme A.Ş. İştirakleri; Kızılcahamam Akasya Yatırım İnşaat Turizm A.Ş ve Ostim Girişim Sermayesi Yatırım (Ostim GSYF) Fonudur.

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

OSTİM Teknik Üniversitesi OSTİM Vakfı tarafından 2017 yılında kurulmuş olup, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Bölümü ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. 70’e yakın farklı ülkeden öğrencisi ile sadece Türkiye’nin değil tüm dünyada Üçüncü Nesil, Yenilikçi ve Girişimci Üniversite Modeli ile tanınan, kurumsal iş birlikleri geliştiren bir eğitim kurumudur. OSTİM Teknik Üniversitesi, “sanayinin üniversitesi” olmayı kendisine vizyon olarak belirlemiştir. Sanayinin üniversitesi konsepti, iş dünyası, sanayi ve toplumla güçlü bir iş birliği içinde;

Özellikle tasarım ve en son imalat sistemleri ve yenilikçi teknolojiler başta olmak üzere eğitim verdiği alanlarda, öğrencilerine uluslararası standartlarda eğitim, araştırma ve uygulama altyapı ve imkânı sunan,

Rekabetçi iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip; tasarlayan, yapan, yaşatan, yenilikçi, girişimci, kültürel farkındalığı yüksek ve insani değerleri özümsemiş, kişisel gelişimini tamamlamış ve özgüven sahibi mezunlar yetiştiren,

Ülkemizin bilim ve teknoloji geliştirme yetkinliğinin arttırılmasında etkin rol oynayan,

Özgün proje ve çözümler üreterek bölge ve ülke kalkınması için sorumluluk alan bir üniversitedir.

Endüstrinin ve iş dünyasının kalbinde yer alan, Ostim Teknik Üniversitesi, çok kültürlü yapısıyla yetenek ile yetkinliği eğitim ve öğretim sisteminin merkezine alarak teoriği ve pratiği birleştiren ve disiplinler arası bilimsel yaklaşımlarla topluma katma değer sağlayan, açık üniversite yaklaşımıyla tüm paydaşlarla işbirliği içinde yaratıcı çözüm önerileri geliştiren, Uluslararası Standartlarda, Tematik, Üçüncü nesil girişimci ve yenilikçi bir üniversite olarak; geleceğin yenilikçi ve girişimci liderlerini yetiştirmek üzere kurulmuştur.

OSTİM, üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi ve birçok projenin hayata geçirilmesi için Ankara’da bulunan üniversitelerle her zaman yakın işbirliği içinde olmuştur. OSTİM Teknik Üniversitesi’nin kurulması ile OSTİM ekosistemi içindeki en önemli eksiklik de tamamlanmıştır. Türkiye’de bir sanayi bölgesi içinde yer alan ilk üniversite olma özelliğine sahip olan OSTİM Teknik Üniversitesi’nin, OSTİM ekosisteminin tüm birikimini en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğinin öncüsü ve güzel bir örneği olması hedeflenmektedir.

Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi’nin, iş dünyası, sanayi ve toplumla güçlü bir işbirliği içinde faaliyet göstereceğini belirterek hedeflerini şöyle sıralamıştır: “Özellikle ileri imalat sistem ve teknolojileri alanında, öğrencilerine uluslararası yeterlilikte üst düzey eğitim, araştırma ve uygulama altyapı ve imkanı sunan, rekabetçi iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, milli ve insani değerleri özümsemiş, tasarlayan, yapan, yaşatan, yenilikçi, girişimci, üstün nitelikli bireyler yetiştiren, ülkemizin bilim ve teknoloji geliştirme yetkinliğinin artırılmasında etkin rol oynayan, özgün proje ve çözümler üreterek ülke ve bölge kalkınması için çalışan bir üniversite olmaktır.

OSTİM TEKNOPARK

Ostim Ekopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi 4 Nisan 2014 tarih ve 2014/5939 sayılı Resmi Gazetede ilan edilerek kurulmuş olup, Ostim Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.  21.11.2014 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TOBB ETÜ üniversiteleri ortaklar arasında yer almaktadır.

Bölge, ortak üniversiteler ile sanayiciler arasında güçlü işbirliği ve sinerjinin oluşmasına katkı sağlamak ve fikri mülkiyet haklarının korunması ile Ankara’da çevreye duyarlı enerji ve çevre başta olmak üzere, dairesel ekonomi, sürdürülebilir hareketlilik ve kaynak, materyal ve enerji verimliliğini artıran teknolojileri öne çıkaracak projelerle bölgesel, ulusal ve uluslararası arenada söz sahibi olmak amacı ile faaliyetlerine başlamıştır.

Ostim Teknopark, kümelenme odaklı bir yapı ile yüksek katma değerli ürünleri geliştirmek ve bu geliştirilen ürün yatırımlarını bölgeye kazandırarak ticarileştirme ve eşleştirme faaliyetlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren inovasyon ekosistemi ile güçlü etkileşim ve iletişim kurarak istihdamı güçlendirmek ve teknoloji transferine uygun ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.

OSTİM, firmalarının enerji, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0, Sanal fabrika, Verimlililik, Simbiyoz, Dış Ticareti geliştirmek amacıyla ofisler kurmuş ve projeler yürütmektedir.

Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, doğaya, doğadaki tüm kaynaklara ve çevresel düzene uygun biçimde gelişmek, enerji verimliliğini arttırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilmesine olan ihtiyacın farkındalığını bir sanayi felsefesi olarak yürütmektedir. Bu amaçla, profesyonel stratejiler belirlemek, bu stratejileri uygulamak, ülkemiz kalkınmasına ve gelecek misyonuna katkı sağlamak için ‘’Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi’’ kurulmuştur.

Ofis, OSTİM’deki sanayi kuruluşlarını, en doğru modelde doğaya entegre etmek, sanayiyi yenilenebilir doğal kaynak döngüsüne tamamen gömülü biçimde kurgulamak ve bu döngünün içinde sürekli iyileştirmek için hizmet vermektedir.

Endüstriyel Simbiyoz projesi tamamlanmıştır. Bu projede sanayi çıktılarının sürdürülebilir hale gelebilmesi için ‘birinin atığının başka bir yerde kullanılması’ temel felsefesi ile var olan şeyi israf etmemek, verimli ve etkin şekilde kullanmak vasıtasıyla çevreyi ve doğal dengeyi korumak esas alınmıştır. OSTİM, böylece çevreye duyarlı yaklaşımları ile bölgede bulunan kağıt, ahşap, plastik, metal atık ve benzerlerinin geri dönüşüm yoluyla endüstriye kazandırılmasını sağlamaktadır.

OSTİM, ayrıca sanal fabrika projesini hayata geçirmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu projede OSTİM, sanal ortamda tek bir işletme gibi değerlendirilerek bütün atölye, takım tezgahları ve elemanlar sanal bir fabrikanın parçası olarak kabul ediliyor. Böylece 65 bin çalışanı ve 30 bin tezgaha sahip bir fabrika hayata geçiriliyor. Bu proje ile gelen siparişlerin, veri tabanına kaydedilen takım tezgahlarının özellikleri, kapasiteleri, çalışan eleman ve nitelikleri sayesinde ürünü kim üretebiliyorsa oradan fiyatlar alınarak en uygun teklifin verilmesi ve üretimlerinin yapılarak müşteriye teslim edilmesi hedefleniyor.

Ofis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında 4 adet projeyi yürütmektedir. Bunlar; Güneş Enerji Santrali, Sokak Aydınlatmalarının LED Teknolojisine Dönüşümü, Trafo ve Dağıtım Merkezleri Arası Fiber Haberleşme Alt Yapısı ve OSTİM Dijital Dönüşüm Merkezi projeleridir. Tüm bu projelerde amaç, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğin temel başlığı olan enerji verimliliğini sağlamaktır. Böylece, milli ihtiyaçların karşılanmasında bir çözüm merkezi olarak uluslararası marka değerine sahip bölgede sanayiciler gelecek piyasa şartlarına hazırlanmış olacaktır.

Dijital Dönüşüm Ofisi

Dijital Dönüşüm Ofisi, Bölge firmalarını günümüzün hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri,  yapay zekâ, endüstri 4.0, büyük veri, IoT gibi teknoloji alanlarında dönüşüme hazırlıyor. Dijital Dönüşüm ofisi; Dijital Dönüşüme Hazırlık Danışmanlığı, Dijital Dönüşüm Olgunluk Analizi, Dijital Dönüşüm Yol Haritası, Yerli ve Milli Teknolojilerin Sanayi ile Entegrasyonu konularında hizmet veriyor.

OSTİM Dış Ticaret İstihbarat Merkezi(DTİM)

Dünya ticaretinde rekabetin her geçen gün artması sebebiyle Ostim ihracatçılarının Dış ticarette doğru müşteri bilgisine ulaşmasını hedefleyen Ostim Dış Ticaret İstihbarat Merkezi; Firmalarının uluslararası pazarlarda rekabetçiliğini artıracak yenilikçi stratejiler geliştirerek onlara destek oluyor ve küresel pazardaki rekabet ortamında onların daha güçlü yer almasını sağlıyor.

Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü çatısı altında hayata geçirilen OSTİM DTİM, işletmelerin yurt dışı pazarlarda rekabetçi konuma yükselmeleri, zamanında, doğru ve sağlam pozisyon almaları için çalışarak, firmaları sistemli şekilde küresel pazarlara açmak için çalışıyor. Bu amaçla Hedef Pazar İstihbaratı, Hedef Müşteri İstihbaratı, Hedef Ürün İstihbaratı, Tedarikçi İstihbaratı, Teknik İstihbarat ve İhale İstihbaratı ile Bölge firmalarının ihtiyaç ve taleplerini karşılayarak ihracatı artırıyor.

KÜMELENME MODELİ

Gelişmiş ülkelerin kalkınma modeli olarak kabul edilen Ahilik kümelenme modelini başarıyla uygulayan OSTİM, rekabetçiliğinin artırılması amacıyla savunma ve havacılık, raylı sistemler, medikal, iş ve inşaat makineleri, haberleşme teknolojileri, enerji, kauçuk teknolojileri alanlarında uzmanlaşarak bölgenin ve ülkemizin ulusal ve uluslararası proje geliştirme, özgün tasarım ve milli üretim yeteneklerinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor.

OSTİM yönetimi tarafından 2007 yılında bölgede “Rekabetçilik ve Kümelenme Analizi Çalışması” kapsamında yapılan detaylı araştırma, analiz ve sentezler sonucunda ülkemizin ilk ve en başarılı yeni nesil kümelenme örnekleri bölgede birer birer hayata geçirildi. İş ve İnşaat Makineleri, Savunma ve Havacılık, Medikal Sanayi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, Raylı Ulaşım Sistemleri, Kauçuk Teknolojileri ve Haberleşme Teknolojileri adı altında kurulmuş yedi farklı yeni nesil kümelenme çatısı altında 1000’e yakın firma bir araya gelerek sektörlerinde ülkemizin geleceği için ortak projeler yapıyor, ithalatı önleyerek ulusal ve uluslararası büyük hacimli işlere imza atıyor.

Ostim İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM)

Çankaya Üniversitesi ile Ostim OSB Müdürlüğü’nün işbirliği sonucunda 2007 yılında OSTİM’ de kurulan ilk kümelenme oldu. “Ostim Rekabetçilik Analizi”nde ülkemiz açısından stratejik öneme sahip kümelenme kapsamında kuruldu. Ana hedefi firmalarının yenilikçi yaklaşımlarını ve işbirliklerini geliştirerek, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak ve birer dünya markası olmalarını sağlamak. 26 İŞİM kümelenmesi, Uluslararası bilinirliğin arttırılması ve iyi örneklerin ülkemize ve kümeye kazandırılması için 3 adet uluslararası AB Cosme projesi tamamlamıştır. İŞİM,İ şveİnşaatMakinelerisektöründeTürkiye’deveDünya’dabirmerkezolanOSTİMBölgesinde ve ANKARA içinde Ağır ve Mini İş Makinaları, Araçüstü Ekipmanlar, Asfalt ve Yol Makinaları, Beton Makina ve Ekipmanları, Kırma Eleme Tesisleri, Taşıma-Kaldırma Ekipmanları, Tünel ve Maden Makinaları, Hafif İnşaat Makinaları, Yedek Parça ve Ataşmanlar, Destekleyici Ürün Ve Hizmetler sektörlerinde ihtisaslaşmış, çoğunlukla yerli ürün üretenKOBİfirmalarından oluşan ulusal bir kümelenmedir. İŞİM, Avrupa ESCA Bronz Kalite sertifikasına sahip olup Ticaret Bakanlığı 4. Uluslararası Rekabeti Geliştirme (URGE) projesini yürütmektedir.

Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi

Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi 2007 yılında “Ostim Rekabetçilik Analizi”nde ülkemiz açısından stratejik öneme sahip medikal cihaz pazarının bölgesel bir kalkınma modeli olan kümelenme modeli ile geliştirilmesi kapsamında sağlık sektöründe üretim yapan firmalar ve destekleyici kuruluşlarıyla ortaklaşa rekabetle sektördeki pazar payını arttırmak amacıyla kuruldu. Küme olarak hedef, mevcut ürün ve hizmetlere ek olarak küresel pazarlarda yükselen niş alanlarda; ileri düzey teknoloji, tasarım, yazılım ve hizmet entegrasyonu ile bütünleşik sağlık teknolojisi çözümleri sunan uluslararası platformlarda güvenirliği kanıtlanmış yerli üretim tıbbi cihazlarla dünya pazarında yer almak ve marka olmaktır. Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi, Avrupa ESCA Bronz Kalite sertifikasına sahip olup Ticaret Bakanlığı 4. URGE projesini yürütmektedir. Ayrıca; Moscow International Medical Cluster (Rusya) ve Hungarian Medical Cluster Mediklaszter (Macaristan) ile işbirliği protokolleri bulunmaktadır. Türkiye’de de medikal sektörde faaliyet gösteren 5 kümelenmenin bir araya geldiği Türkiye Sağlık Kümelenmeleri İşbirliği Platformu kurucu üyesidir.

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA)

OSSA, 2007 tarihinde “Ostim Rekabetçilik Analizi”nde ülkemiz açısından stratejik öneme sahip kümelenme kapsamında OSTİM öncülüğünde 2008 yılında kuruldu. OSSA, İş birliği, güç birliği, ortaklaşa rekabet çerçevesinde; üye firmalarının yerli üretim ve rekabet güçlerini arttırmaya yönelik AR-GE, inovasyon, yeni pazarlar bulma, ihracat kanalları oluşturma; uluslararası işbirliğini geliştirme, rekabet avantajı sağlama, teknolojiye uyum sağlama, katma değeri yüksek ürünler üretme, kurumsallık ve kalite sistemlerinde iyileştirmeler, ihtisaslaşma, yol haritası oluşturma, yerli ve milli üretim konularında önemli bir sinerji oluşturmaktadır. OSSA, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Ticaret Bakanlığı destekleri ile uluslararası ICDDA etkinlikleri düzenlemekte, savunma, havacılık ve uzay alanlarında faaliyet gösteren ana sanayi ve KOBİ firmalarına; yurt dışında yeni pazarlar bulmak, iş fırsatları 27 yakalamak ve iş ortaklıkları kurmak için çalışmalar yapmaktadır. ICDDA etkinliklerine yurt dışından Airbus, Boeing, BAE Systems, Thales, Rolls-Royce, Leonardo, Thyssenkrupp, GE, Ruag, MBDA, Konsberg, SAAB, Tawazun, Rheinmetall, Safran, Collins, Northrop-Grumman, L3 HARRIS, KAI gibi ana yüklenici firmalar başta olmak üzere birçok ana ve alt yüklenici firmalar katılmaktadır. Kümelenmenin Ana Sanayi Paydaşlarını; TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, FNSS, BMC, HAVELSAN, TEI ve OTOKAR, MKE, Ana Araştırma Kurumlarını ise; Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Atılım Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi oluşturuyor. OSSA, Başta Ankara olmak üzere Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin’den 300’e yakın üye firması ile Kara, hava ve deniz platformları için; ArGe/Tasarım, Yazılım, Kompozit, Elektronik, Elektromekanik, Kablaj, Talaşlı İmalat, Sac Şekillendirme, Yüzey Geliştirme, Test/Kalibrasyon, kaplama/boya, optik sistemler, hidrolik sistemler,makina/ekipmanüretimi veinsansız sistemler ilebirçoknihaiürünvealt sistemlerin üretimini gerçekleştiriyor. Avrupa Havacılık Kümelenmeleri Birliği (EACP) üyesi olan OSSA, Avrupa ESCA Bronz Kalite sertifikasına sahip olup Ticaret Bakanlığı 5. Uluslararası Rekabeti Geliştirme (URGE) projesini yürütmektedir.

Ostim Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi

Ostim Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi 2007 yılında, Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan rekabet analizi neticesinde belirlenen dört stratejik alandan, destekleyici sektörleriyle birlikte geleceğin sektörü olarak belirlenmiş ve 2009 yılından itibaren alt yapı kurma çalışmalarıyla birlikte faaliyetlerine başlamıştır. Ostim Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi olarak ana hedef, yerli üreticilerin yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri sektöründeki üretim yetenekleri ve ulusal/uluslararası rekabet gücü ve Pazar paylarını artırmak amacıyla sektörün tüm paydaşları arasında iş ve güç birliğini pekiştiren kolaylaştırıcı ve yönlendirici bir platform oluşturmaktır. Ostim Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KümelenmeDestekProgramıkapsamındadesteklenen“OstimTemizTeknolojilerKümelenmesi Projesi”ni tamamlamış; ürün geliştirme, uluslararasılaşma ve santral rehabilitasyonu gibi üç ana eksende faaliyetlerini yürütmüştür. Ostim ENERJİK kümelenmesi, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi Desteği kapsamında 3. URGE projesini ve UNDP tarafından desteklenen ‘Sıfır-Karbon Okuryazarlığı: Dijital İçerik Geliştirme Kampı ve Araştırma Projesi’ni yürütmektedir. Ostim ENERJİK Kümelenmesi, Avrupa ESCA Bronz Kalite sertifikasına sahip olup aynı zamanda Ostim Teknopark A.Ş.’nin de şirket ortağıdır.

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS)

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Kümelenmesi, Türkiye’nin tüm Anadolu’yu kapsayan sektöründe lider kümelenmesi olarak, ülkemizde raylı ulaşım sistemlerine yönelik üretim yapan sanayicilerimiz, destekleyici kurum ve kuruluşlarımızın “İş Birliği, Güç Birliği ve Milli Marka” ilkesiyle bir araya gelmesi ile 2012 yılında kurulmuştur. Ülkemizde tasarımından nihai ürüne kadar yerli ve milli marka raylı ulaşım sistemlerini üreterek, birer dünya markası haline getirmeyi kendisine ana hedef olarak belirlemiş olan ARUS, Anadolu’nun 27 ilinden Türk raylı sistemler sektörünün önde gelen 180 kuruluşunu bir araya getirerek, sektörde işbirliği ve güç birliği sinerjisi ile milli markalar üretme görevini üstlenmiştir. ARUS üyeleri, kurulduğu günden bu yana Tramvay, Hafif Raylı Sistemler (LRT), Metro, Elektrikli ve Dizel ana hat ve manevra lokomotifleri, Hızlı Tren, Yük vagonu, Tren kontrol sistemleri, Kritik bileşenler, Sinyalizasyon, altyapı ve üst yapı üretiminde 15 adet milli markaya imza atarak geliştirdiği yerli ve milli raylı ulaşım sistemlerini gerek şehirlerarası ana hatlarda ve gerekse İstanbul, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Samsun, İzmir, Antalya ve Gaziantep’te kent içi ulaşımda hizmete sunmuştur. Raylı sistemlerde bugün itibarıyla yerlilik oranı %70 seviyesine çıkmış, Panorama, İstanbul, Kayseri Talas, İpekböceği Tramvayları, Green City, İstanbul LRT araçları, HSL 700 Hibrit Lokomotifi, E1000 Elektrikli Manevra Lokomotifi, E5000 Elektrikli Ana hat lokomotifi, DE10000 Dizel elektrikli Manevra lokomotifi, Milli Elektrikli Tren, yeni nesil yük vagonları gibi milli markalı Raylı sistem araç ve Yük vagonlarımız altyapısı, üstyapısı ve milli sinyalizasyon sistemleri ile birlikte gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında büyük talep görmektedir. ARUS üyeleri, 2021 yılında 25 ülkeye 750 milyon USD’lık raylı sistem ihracatı gerçekleştirmiştir. ARUS, Uluslararasılaşma politikaları kapsamında Avrupa Raylı Sistemler Birliği (ERCI) üyesi olup bu birlikte 16 Avrupa kümelenmesi, 17 Avrupa ülkesi ve 3000’den fazla KOBİ firması, ARGE kuruluşları ve Üniversiteler yer alıyor. ARUS üyeleri, ERCI Avrupa üyeleri ve AB İşletmeler ağında yer alan tüm kuruluşlarla işbirliği içerisinde olup, birlikte tanıtım faaliyetleri, fuarlar, B2B işbirliği toplantıları, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştiriyor. ARUS üyeleri, bu kapsamda 3 adet ERCI Avrupa inovasyon ödülü ve 2 adet Frost & Sullivan Avrupa’da yılın şirketi ve Akıllı Ulaşım Sistemlerinde Avrupa liderlik ödüllerini kazanmış olup 10 adet uluslararası raylı sistem projeleri yürütüyor. ARUS, ayrıca Avrupa ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis) tarafından Gümüş kalite sertifikasına layık görülen Türkiye’de ilk ve tek kümelenme olarak kuruluşunun 10.yılını taçlandırmıştır. ARUS, ayrıca 2 adet uluslararası AB Cosme Exxtra ve Star projelerini tamamlamış olup halihazırda Leader 2030 projesi ile Ticaret Bakanlığı 3. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesini yürütmektedir.

Ostim Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi

2013 yılında kurulan Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi, Kauçuk sektöründeki değer zincirinde yer alan firmalar ile üniversiteler, odalar, kamu kurumları, ilgili sivil toplum örgütleri gibi destekleyici kurumları belli bir amaç doğrultusunda bir araya getiren bir oluşumdur. Kamu, Üniversite ve Sanayi işbirliği hedefiyle oluşan kümelenme ailesinin bir üyesi olarak sektörün kalkınması ve uluslararası platformda daha büyük pay sahibi olabilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Kauçuk Kümelenmesi, Uluslararasılaşma çerçevesinde İspanya’dan ASICS, Fransa’dan Elastopole ve Belçika’dan Plastwin kümelenmeleri ile iletişim ağının güçlendirilmesi adına TEEPII adlı Avrupa Kauçuk Kümelenmeleri Birliği’ni kurmuştur. Ostim Kauçuk Kümelenmesi Ticaret Bakanlığı 3. URGE projesini yürütmektedir.

Ostim Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK)

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), 2017 yılında OSTİM tarafından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) desteği ile haberleşme teknolojileri sektöründeki paydaşları bir araya getirerek; ortak hareket etmek, ekonomi ve endüstri alanında yerli ve milli kalkınmayı güçlendirmek, geliştirmek, sektörün ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmelerini sağlamak, üniversitelerin bu konuda geliştirdikleri bilgiyi ticarileştirmek, sektörde donanım, yazılım ve malzeme üreticileriyle hizmet sağlayan işletmecilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kuruldu. Tüm kurum ve kuruluşlarıyla OSTİM ekosistemi gerek ülkemizde ve gerekse Dünya’da örnek gösterilen önemli bir sanayi, teknoloji ve inovasyon bölgesi olmayı başarmıştır. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi, 17 üye firması ve 3 operatörün katılımı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesini ve Ticaret Bakanlığı 1. HİSER projesini yürütmektedir. HTK Kümelenmesi, Ticaret Bakanlığı Desteği ile bir Alım Heyeti faaliyeti gerçekleştirmiş olup dünyanın çeşitli yerlerinden operatör ve entegratör firmaları ülkemize davet ederek ülkemizin ihracatını artırmak hedefi ile uluslararası bir etkinlik düzenlemiştir. Tüm Ostim kümelenmelerinin amacı, yurtdışı bağımlılığı ve ithalatı önleyerek yerli ve milli özgün ürünler üretmek ve uluslararası sürdürülebilir rekabet ile ülkemizin ihracatını artırmaktır.