ABİLENE PARADOKSU
Abilene paradoksu, bir grupta aslında çoğunluğun (yada hiç kimsenin) istemediği bir şeyi, herkesin diğerleri istiyor yanılgısına düşerek, yapması durumudur. Gerçekte ortak akıl bambaşka bir sonuca varacakken, uzlaşma kültürünün olumsuz tesiri, ortak aklı felce uğratarak, yanlış kararların alınmasına neden olmaktadır.
Abilene Paradoksu Neden Gerçekleşir?
Çoğu zaman, herhangi bir grupta bir fikir ortaya atıldığında, insanlar buna uymayı kabul eder. Ancak bu kişilere tek tek sorsanız çoğu kişi bunu yapmak konusunda hemfikir olmaz. Ya da grubun ortak fikrine göre hareket etmez.
Paradoks, bireylerin, tenkit edilmekten ve komik duruma düşmekten korkmaları veya diğerlerini memnun etme isteği ile gerçek düşüncelerini söylemekten kaçınmalarıyla ortaya çıkar. Bu durum, grupların yanlış hedefler belirlemelerine ve organizasyon başarısızlıklarına yol açar. Abilene paradoksunun oluşmasına yol açan sebepler arasında bir grubun içindeki iletişim kanallarının sorunlu olmasının(SUSKUNLUK) da etkisi vardır.
Suskunluk Sarmalı Kuramına göre, gruptaki çoğu insanın aynı görüşe sahip olduğuna, yani görüşümüzün algılanan çoğunluk görüşüne uygun olduğuna inanırsak, fikirlerimizi başkalarına iletmeye daha istekli oluruz. Öte yandan, düşüncemizin algılanan çoğunluk görüşünden farklı olduğunu düşünürsek, düşündüğümüz hakkında sessiz kalmamız daha ağır basar.
Örnek olarak; öğretmen ders bitiminde anlayanlar el kaldırsın dediğinde yukarıdaki nedenlerden dolayı herkes el kaldıracaktır. Ancak büyük çoğunlukla bir çoğu dersi anlamamıştır.
Dr. İlhami Pektaş