YAPAY ZEKA

Yapay zekâ, birçok sanayide devrim yaratan ve dünyayı değiştirme potansiyeline sahip bir teknoloji. Verilen görevleri insanlardan daha hızlı yapabilir, ara vermeden çalışabilir ve veri kümelerinden yararlanarak kendi kendine öğrenebilir. Yaklaşık 80 yıl önce temelleri atılan yapay zekâ günümüzde hayatımızın bir parçası hâline gelecek kadar gelişti.

Uzmanlar, yapay zekanın yepyeni iş alanları açarken, bazı işlerin de otomatikleşmesine neden olacağı görüşünde. Bu da halihazırda var olan pek çok mesleğin çok yakın bir gelecekte makineler tarafından icra edileceğini düşündürüyor.

2025’e kadar dijitalleşme, veri ve yapay zeka alanlarındaki gelişmelerin 97 milyona yakın yeni iş yaratacağı tahmin ediliyor. Dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ın bir raporunda, aynı zaman zarfında 300 milyon işin otomatikleşeceğinden bahsedilmişti.

Çok değil, kısa bir süre sonra insanoğlu kendisine hizmet etmek amaçlı yapay zeka destekli robotları üretecek. Yazılımın en başında Asimov’un meşhur 3 robot yasası olacak. Yazılımın kalanı makine öğrenimi, derin öğrenme tekniği tabanlı geliştirilmiş bir yapay zeka algoritması olacak. İnsanın sahip olduğu 5 temel toplam 22 duyu organına eş değer sensörler ile donatılmış, mekanik olarak insanlardan üstün robotlar, farkında olunsun yahut olunmasın yeni bir canlı türü olarak karşımıza çıkacak. Kendisini onarabilen ve kendinden gelişmiş modelleri üretebilen, özgür iradeli(!) ‘ömürsüz’ bir varlık. Piyasaya sürülmeden önce 3 robot yasasına eklenecek bir sıfırıncı madde olacak. “Biz sizin yazılım ve donanımınızı sadece bize hizmet etmeniz için ürettik.”

Yapay zekâ uygulamasına “İçinde felsefe, hakikat ve sevgi kavramlarını barındıran bir şiir yazar mısın?” komutu verildiğinde şu şiiri yazdı:
Düşlerin gizemli derinliğinde,
Felsefenin izlerini bulur insan.
Hakikati kendi içinde ararken yürek,
Sevgi bir umut ışığı gibi parlar her an.
Aynı komut hiç değiştirilmeden tekrar verildiğinde ise şu şiir ortaya çıktı:
Karanlıklar içinde hakikat arayışı,
Felsefenin ışığında yol alır insan.
Sevgi varoluşun en derin gerçeği,
Felsefeyle buluşur, sevgiyle tamamlanır insan.
Aynı komut hiç değiştirilmeden ne kadar verilirse verilsin, yapay zekânın her defasında farklı bir şiir yazmayı başardığı görüldü. Ortaya çıkan eserler de okuyanların çoğunun beğenisini kazanmayı başardı.