YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME ADANMIŞ ÖMÜRLER-86: AKINSOFT BAŞARI HİKAYESİ -Dr.İlhami Pektaş

Türkiye’nin en büyük yerli yazılım markası AKINSOFT, 1995’de kuruldu. Bugün Türkiye’de 81 ilde ve dünyada 36 ülkede 2000’i aşkın bayisi ve destek noktası ile 180.000’in üzerinde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeye hizmet veriyor. Türkiye’de ilklere imza atan AKINSOFT; 2009 yılında Türkiye’nin ilk insansı robotlarını üretti ve 2015’de Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası AKINROBOTICS’in temellerini atarak robotların seri üretimine başladı. AKINSOFT; Ayrıca ERP Çözümleri, Muhasebe Programları, Ticari Programlar, Sektörel Programlar, Web Programları, Mobil Programlar, E-Ticaret çözümleri ve E-Dönüşüm çözümleri olmak üzere 120’yi aşkın yazılımı ile tüm işletmelere destek veriyor.

AKINSOFT’un kuruluş hikayesi, Dr.Özgür AKIN’ın azminin zaferi ve bu yolda taşıdığı inancının hikayesidir. İlk bilgisayarını aldığı 1988 yılında o küçük kutu sayesinde geleceğin teknolojisine yön vereceğini görmüştü. AKINSOFT, 12 Nisan 1995′te kendi öz sermayesi ile kurulduğu günlerde 29 yıllık vizyonunu belirleyen Özgür AKIN, “Biz Hayal Kurmayız, Plan Yaparız” fikrini daha o günlerde benimseyerek aynı doğrultuda AKINSOFT’a inanan yürekleri yol arkadaşı edinerek geleceğin rotasını çizecek olan markanın temelini attı. Robotik teknolojiler, hayat kolaylaştıran yazılım hizmetleri Wolvox ERP ve CafePlus programları şirketin kilometre taşları olarak biliniyor. 1995’te çıktığı yolda sadece Türkiye’de değil, 36 ülkede 2000’i aşkın Çözüm Ortağı ile 180.000’in üzerinde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeye hizmet veriyor.

Özgür bey, kendinizi tanıtırmısınız?

1974 Konya Seydişehir doğumluyum, bir öğretmen çocuğuyum. Teknolojiye, elektroniğe, yazılıma ilgim daha çocukluk dönemlerinde başladı. Babam televizyon tamir ederdi, radyo tamir ederdi. Biz tabi onları çocuklukta izleyerek kendimizce çocukça bir şeyler yapmaya çalışırdık. Ortaokul dönemlerimde yine bir tane araç geliştirdim, elektrikli ve uzaktan kumandalı bir araçtı. Bu araçla Ortaokullar arası bilim yarışmasında birincilik ödülü almıştım. Türkiye’de robotik konuda çalışma yapma fikrim o zaman gelişti. Yıl 1985’ler, daha üniversite hayatımız başlamadı, internet yok. O dönemin bilgisayarları da henüz yoktu, 1988 yılında lise ikinci sınıfta iken bilgisayarla tanıştım. Bilgisayarım, 286 dediğimiz ilk nesil bilgisayarlardandı. Bu bilgisayarın önünde günlerim, uyumadığım gecelerim geçmiştir. Yazılımın ne olduğunu kavramak için geçmişte algoritmik deneyler yapmıştım. Yazılımla tanıştığım günlerde artık insani robotların dünyada boy göstereceğini, bizim de buna hazır olmamız gerektiğini görmeye başlamıştım. O dönemlerde ben öğretmen çocuğuyum, hiçbir sermayemiz ve hiçbir gelirimiz yoktu. 5 kardeştik ki bir öğretmenin tek başına 5 çocuğunu okutmasının ne kadar zor olduğunu hepiniz bilirsiniz.

AkınSoft Nasıl Kuruldu?

1992’de Konya Fatih Teknik Lisesi Bilgisayar Bölümünü, 1994’te Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünü bitirdim. İş hayatına 1995 yılında ilk adımımı attım, AKINROBOTICS vizyonu oluşturuldu ve 12 Nisan 1995 yılında şirketleştim. 15 metrekarelik güneş almayan ofiste çalışmaya başladığım dönemlerdi bunlar. Şirketimizin adını Akın Soft olarak kararlaştırdık. Akın Soft ismi ilk olarak 1998’de markalaştı ve web sitemizi kurduk.

2002’de Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2006’da Selçuk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği yüksek lisansımı günümüzde halen aktif olarak kullanılan WOLVOX ERP E-Business yazılımı üzerine yaptıktan sonra doktoramı da Fen Bilimleri Enstitüsü Robotik Teknolojisi alanında tamamladım. Hem çalıştım hem okudum.

Bilim insanı kimliğimi her zaman iş insanı kimliğinin önünde tutmayı tercih ettim. Her zaman söylediğim gibi, dünyada gelmiş geçmiş en büyük sektörlerden bir tanesi robotik sektörüdür. Çünkü uçak sadece size taşıt olarak hizmet eder, sizi bir yerden bir yere götürür, araba yine sizi bir yerden bir yere götürür, bu araçların belli bir amacı vardır. Ama insansı robotlar insanın gelebildiği her noktaya geleceği için ciddi anlamda çok büyük çalışma alanı vardır. Yakın gelecekte biz artık robot alan değil, robot satan bir ülke olacağız dediğimde en büyük amaçlarımdan bir tanesi de buydu. Akın Robotics’i bunun için kurdum. Bizim amacımız para kazanmak değil çok para kazanmaktır, bunu da ülkemiz için yapmak zorundayız.

İlk Robotunuzu ne zaman ürettiniz?

Elektrik motorlarıyla Türkiye’nin insansı robotunu 2009’da çıkardık ve dedik ki, bizim bu motorları mutlaka üretmemiz lazım. İlk prototip robotumuzu 2009’da Ar-Ge laboratuvarlarımızı kurduktan sonra üretmeye başladık; AKINCI-P İlk İnsansı Robot projemizdir. 01.06.2011 tarihinde ilk Tarım Robotu AS-PNCR-1 projesini tamamladık. 14.07.2011 tarihinde ilk İnsansı Robot Projesi AKINCI-1 serisini tamamladık. Akıncı-1 serisinde ilk robotumuz yürüyemiyordu. İnsan eklemlerine yakın eklemleri vardı, insansı hareketlerin hepsini yapabiliyordu ve içerisinde bir yapay zekası vardı. 11.06.2012 tarihinde Tarım Robotu AS-PNCR-2 projesini tamamladık. 12.04.2013 tarihinde insansız Robot Projesi AKINCI-2 grubunu çıkardık bir üst versiyonu, AKINCI-2’de yürütmeyi başardık, adımla olsa da, yavaş da olsa yürütmeyi başardık. Sonrasında 23.12.2014 tarihinde insansı Robot Projesi AKINCI-3 tamamlandı.

Serinin ilk robotu olan AKINCI-1, sorulara yanıt verme, matematiksel işlemleri yapabilme, verilen komutları yerine getirebilme gibi temel özelliklere sahipti. İlk ticari insansı robot AKINCI-2 ise, AKINCI-1’in tüm yeteneklerine sahip olmakla birlikte ayrıca ayakları üzerinde durabilme, nesneleri 3 boyutlu olarak tanıyabilme, dışarıdan gelen fiziksel etkilere karşı dengesini koruyabilme, yanında bulunan kişilere karşı odaklanabilme gibi özelliğe sahipti. Geliştirdiğimiz AKINCI-3 ise insansı yapıya daha yakın olarak üretildi. Yapay zekasıyla öğrenebilme kabiliyetine, insansı jest ve mimiklere sahip olan AKINCI-3, hareket etme, karşısındaki insanla etkileşime geçme ve oyun oynayabilme özelliklerine sahipti. Akıncı-3, Akıncı-4 serileri böylece devam etti. Sonraki geliştirdiğimiz prototiplerimizde görürsünüz ki, kendi servo motorlarımız, yani yüksek hassasiyetli olan, içerisinde BLDC motorlar bulunan harmonic drive’larla yapılmış servo motorlarımız var. Bu motorlar şu an altın değerinde, elmas değerinde diyebilirim.

O dönemde İnsansı robotların, biped dediğimiz iki ayaklı ve yürüyebilen robotların tasarımı henüz hazır olmadığından dolayı, biraz rotayı servis robotlarına doğru çevirdik. 2014’te bir Kafe ortamında Türkiye’nin ilk garson robotlarını çalıştırdım. 26.03.2015 tarihinde Cadde Meram Kafe ve Robotik Uygulama Merkezini açtık. Bu alanda da dünyada ilkler arasına girmiştik o günlerde. Bu robotlarımızı mutfaktan tepsiyi alıp masaya bırakıp, afiyet olsun deyip sipariş varsa tekrar getirecek ve boşu alacak şeklinde programladık.  Ama o zaman sosyal medyada binlerce kez eleştirilmiştik. Robotlarımız, sadece garsonluk değil, bu bir lobide çalışacak herhangi bir karşılama görevlisi de olabilir, herhangi bir hizmete atanmış, bir hastanede ilaç getiren-götüren ya da pandemi döneminden bahsedersek belki bir odaya girilemiyorsa oraya ilaç götürme, yemek götürme hizmetlerini yapabilecek ya da o odanın sterilizasyonunu yapabilecek robotlardı. Aklınıza gelebilecek birçok noktada farklı robotlar üretmeye başladık. ADA-3 serisini geliştirdik, bugün havalimanlarımızda, hastanelerimizde, otellerimizde, birçok kreşimizde, okullarımızda hizmet veriyor.

28.05.2016 tarihinde Hizmet Robotu Projesi ADA G4’ü, 11.10.2016 tarihinde Hizmet Robotu Projesi ADA H4’ü ve 04.11.2017 tarihinde ise Hizmet Robotu Projesi ADA GH5’ tamamladık. 2017 yılında AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasının faaliyete geçmesi ile görevini tamamlayan Cadde Meram Cafe & Robotik Uygulama Merkezi, AKINROBOTICS tarafından üretilen robotları sergileme görevini Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası olan AKINROBOTICS’e bıraktı. Konya’da bulunan AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasının bir bölümü üretilen robotların, robotlarda kullanılan çeşitli devre kartlarının ve komponentlerin sergilendiği bir alana dönüştürüldü. Fabrikaya düzenlenen teknik geziler ile burada toplumun robotik bilimi ile tanışması sağlandı.

10.06.2018 tarihinde Hizmet Robotu Projesi MİNİ ADA-3’ü, 28.06.2018 tarihinde Hizmet Robotu Projesi ADA GH6’yı, 25.12.2018 tarihinde insansı Robot Akıncı-4 Projesi’ni, 31.12.2019 tarihinde Robot Kol-3 Projesini ve 28.08.2020 tarihinde geliştirilmiş yeni yerli robot ARAT 3.2 projelerini tamamladık. O dönemde Robot ihracatımız da oldu, bu bizim için altın değerinde bir satıştı.

Bu arada geliştirdiğimiz Tarım Robotlarından da bahsetmeliyim. Tarım Robotu AS-PNCR-2, Robotik Departmanı tarafından tasarlanıp, üretilen ilk robotik sistem olan PNCR-1’in devam eden AR-GE faaliyetleri, başarı ile sonuçlandı ve tarım robotu prototipi PNCR-2, Dünya tarihindeki yerini aldı. PNCR prototipleri, insan hatası faktörünü devre dışı bırakan, arazi verimini en üst noktaya taşıyan robotik sistemlerdi. Bu robotlarda elektronik ve mekanik yapı yenilenmiş, üzerinde bulunan bataryalar daha verimli kullanılarak hem mobilite artırılmış hem de sistemin güneş enerjisi ile çalışması sağlandı.

Diğer bir projemiz olan 4 ayaklı robotumuz “ARAT”, motorların tümü yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp üretilmiş, her türlü arazi şartlarına uyum sağlayabilen, kablosuz kumanda edilebilme, esnek hareket sağlayan geniş çalışma açısı, adaptif denge algoritması, darbelere karşı denge koruma, gerçek zamanlı kinematik hesaplama, 8 megabit hızında çalışan haberleşme mimarisi, 3 eklemden oluşan 4 adet ayak sayesinde dengede kalarak yürüyebilme, yönelme, koşma, basamak çıkma özellikleri sayesinde keşif yapabilme, stereo vision kamera sayesinde derinlik algılayarak yürüme ve doğrultusundaki engellerden uzaklaşma yada o engeli aşmak için strateji geliştirme özelliklerine sahiptir.

Endüstriyel Robot Kol projemizde ise CNC tezgahları gibi çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilen geniş çalışma yelpazesine sahip Robot Kol, malzeme taşıma, otomasyonlu makina desteği, boyama, mekanik kesme gibi bir çok uygulamada kullanılabilmektedir.

AKINCI-4 Robotumuz ise bünyesinde bulunan yüz motorları ile insan mimiklerini yapabilmenin yanında; yürüme, yön değiştirme, basamak çıkma gibi hareketleri başarıyla gerçekleştiriyor. 6 eksenli 2 kol sayesinde insan kolunun yapabildiği hareketlerin neredeyse tamamını ve 2 ayak sayesinde yürüme, doğrultu değiştirme, basamak çıkma hareketlerini, 12 eksenden oluşan yüz motorları ile insan yüzündeki mimik hareketlerini yapabiliyor, 5 parmaklı ergonomik tasarıma sahip el ile nesneleri kavrayabilir. Yapay zeka ve görüntü işleme yazılımına sahip AKINCI-4, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça 4 dil konuşabilme özelliğiyle havalimanlarında, güvenlik ve hizmet sektöründe başarıyla kullanılıyor.

ADA GH6 Robotu, Havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde firmanızı tanıtıcı broşürler dağıtabiliyor, verilen koreografi doğrultusunda dans ve figürler yaparak; konser, organizasyon, fuar vb. etkinliklerde ilgi çekici şovlarla müşterilerinizin dikkatini çekebiliyor. Mutfaktan servisi alıp, istenilen masaya sipariş götürebiliyor. İşyerinizde, fuar ve açılış gibi organizasyonlarınızda misafirlerinizi karşılayıp, yer tarifi yaparak bilgi verip yönlendirme yapabiliyor. İnternet üzerinden sorulan sorulara anında yanıt verip, yeni haberleri, hava durumunu ve merak ettiğiniz her soruyu cevaplandırabiliyor. Eğitimlerde çalıştığı alanla ilgili bilgi vererek ve anlık diyalog kurarak plaket verme, kurdele kesme, pasta kesme görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

İhracat yapıyormusunuz?

Türkiye’de 81 ilde 2 binin üzerinde bayimiz var. 4 kıtada 36 ülkeye 7 dilde ürettiğimiz yazılımları ihraç ediyoruz. Bunların başında ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa geliyor. Buralarda da bayiliklerimiz var. Yine Azerbaycan ile ilişkilerimiz çok iyi, sıkı bir ticaretimiz var. Afrika ve Uzak Doğu ülkelerine ihracatımız devam ediyor. Şu an 36 tane ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz yazılım noktasında ama robotik konusunda henüz ihracatımız yoğun değil. Robotikte Dubai, Katar ve Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. Biz satmakta birazcık temkinliyiz, aslında siparişler alıyoruz, yüzlerce sipariş aldık. Belli bir noktadan sonra seri üretime girmemiz gerekiyor. Bugün Türkiye’de aldığımız siparişleri yetiştirememe noktasındayız, çünkü ar-ge’yle birlikte aynı zamanda seri üretim yapan bir fabrikamız var, bugün talepleri karşılayamama gibi bir durumumuz var. Biz önce iç pazarı doyurma tarafındayız, ama tabi ki ihracatın bizim için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz.

Dünyaya baktığımızda diğer robot şirketlerinden, bu elle sayamayacağımız kadar azdır, birisi de Akın Robotics’tir. Bizi onlardan ayıran en önemli nokta ise, biz kendi motorlarımızı kendimiz üretebiliyoruz. Sadece motorların ar-ge’sine 10 yıldan fazla zaman ayırdık. Eğer motorunuz varsa, yazılım konusunda da yapay zeka geliştirebiliyorsanız, zaten istediğiniz tür robotu yapabiliyorsunuz demektir.

Robot endüstrisine baktığımızda, daha çok reklam amaçlı, sosyal amaçlı robotların kullanıldığını görüyoruz. Havalimanlarında, kafelerde, otellerde, AVM’lerde ya da okullarda hizmet ve eğitim amaçlı robotlar kullanılıyor. Dün bize sanki erkenmiş gibi gelen şey, bugün artık ürün haline geldi ve okullar, oteller bu robotları satın almaya başladılar. Ama bunun bir sonraki ayağı da artık arazide çalışabilecek robotlar, iki bacaklı robotlar, 4 bacaklı robotlar ya da farklı tasarlanmış arazi şartlarına uygun robotlar olacak.

Gelecekte Neler Olacak? Öngörüleriniz Neler?

Benim öngörüm şudur. İnsan nüfusuyla insansı robot nüfusu, bunlara android de diyebiliriz, insana yakın olacaklar artık, dünyada eşitlenecek. İnsanların yaptığı işlerin yüzde 99’unu artık robotlar yapıyor olacak, belki hepsini de diyebiliriz. İnsanlar işsiz mi kalacak? Hayır, insanlar işsiz kalmaz. Çünkü iş kavramı şudur: İş kavramı, toprak anadan aldığınız her neyse insana faydalı hale getirme süreçleridir. Belki çok yakın gelecekte ki bugün tartışılıyor, Türkiye’de 45 saattir çalışma saatiniz haftalık, bu 40 saate düşürülecek, 30 saate düşürülecek. Yüksek teknoloji insanların hiçbir zaman işsiz bırakmaz daha verimli, daha nitelikli iş alanları açar. O zaman kim işsiz bırakır? Yönetim sistemleri insanları işsiz bırakır. Dolayısıyla yönetim sistemimizin doğru olması gerekiyor.

Belki 50 sene sonra robot haklarından konuşulmaya başlayacak. Diyeceksiniz ki, bir robotun nasıl bir hakkı olabilir? Örnek veriyorum, yarın robot tarafından bir suç işlenecek, bu suç kime mal edilmeli? Robotu üreten firmaya mı, robotun sahibine mi mal edilmeli, yoksa robotu programlayan programcıya mı mal edilmeli ya da robotu kışkırtana mı mal edilmeli? Bunlar hukuk davası olacak ve hukuk davası şeklinde görülüyor olacak. Bugünden ben bu davanın sonucu da söyleyeyim, tabi ki hiçbirine değil robotu kışkırtan kişiye. Yani robotu kışkırtan ne demek? Robotu tahrik ediyorsunuz, çünkü artık o da anlayıp o da sizin davranışlarınıza göre davranışlar gösterebilecek noktaya gelmiş olacak.

İnsansı robotlar insanları yok edecekler mi? Bu da çok kez bana sorulan soru. Tabi bununla ilgili birçok senaryolar yazıldı, bilim kurgu filmleri izledik, orada robotlar big data’yı yöneten bir yapay zeka tarafından kontrol edilir, dünyanın her yerine yayılmış insansı robotlar devrim yaparlar ve insanları ele geçirirler, ülkeyi, dünyayı ele geçirirler falan gibi birçok senaryolar kurulmuş. Bunlar öngörüsü olmayan senaryolardır.

İnsani robotlar insanlığı ele geçirecek, ama nasıl geçirecekler? Gözümüzü kaybettiğimizde bir biyonik göz taktırabiliyoruz. Kolumuzu kaybettiğimizde bir biyonik kol takabiliyoruz. Yarın insan gözünden çok daha iyi gören gözler üretilmeye başlayacak ki bugün kameralar insan gözünden çok daha hassas çekimler yapabiliyor. Duymamızdan memnun olmayıp kulağımızı değiştiriyor olacağız. Kalbimizi bugün ihtiyaç duyduğumuz yapay kalple değiştiriyoruz. Yapay kalp var, böbrek var, hatta bugün sentetik kan üzerinde araştırmalar yapılıyor. Zeka da zaten yapay zeka dediğimiz kavramla sizin gibi konuşabilen, sizin gibi düşünebilen, kendini eğitebilir seviyeye geldi.

Bana derseniz ki ruh ne olacak? Ruh işi bizim işimiz değil, onu biz tartışmıyoruz. Ama bir gün gelecek ki insanoğlu kendini insansı robotlara biyonik olarak, zeka olarak tamamen teslim etmiş olacak. Yani yarın sizinle aynı özellikte, sizden ayırt edilemeyecek bir androidi yanınızda oturuyor görebileceksiniz. Zeka mutlak genlerle taşınır, ama zekadan çok daha önemli bir şey vardır ki eğitilmiş zeka. Kültür çok önemlidir ki kültürlü bir insan ancak aklını kullanabilir, zekanın üzerindedir bunlar.

İstanbul Robot Müzesini Niçin Kurdunuz?

15 Aralık 2022 tarihinde TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı, Özel Müzeler statüsünde açılan İstanbul Robot Müzesi’nde AKINROBOTICS’in kurulduğu günden beri yapmış olduğu tüm robotik çalışmalar sergileniyor. Bilime ve Eğitime verdiği değer kapsamında tüm teknolojik gelişim süreçlerini teknoloji severlerle paylaşmak için dünyanın ilk insansı robot müzesi İstanbul Robot Müzesi’ni açan Akın Soft, Türkiye’deki 29 yıllık teknolojik gelişimini bu müzede göstermiştir. Bu müzede özellikle insansı robotlar, biped robotlar, yani iki bacaklı robotların gelişim aşamalarını görebilirsiniz. Bu teknoloji müzesinin özellikle gençlerimizin geleceği görmesi, kendisine güvenmesi ve hedef seçimlerinde etkili olması bekleniyor.

Toplamda 1024m²’lik kapalı alana kurulan İstanbul Robot Müzesi 2 ayrı sergileme katında bulunan etkileşim alanları ve sosyal robotlarla iletişim kurulabilecek alanlar ile misafirlerini ağırlıyor. Müzede; AKINROBOTICS tarafından üretilen ve geliştirilen 105 adet robot, Robotların üretimlerinde kullanılan 214 adet motor ve motor parçaları, AKINROBOTICS tarafından geliştirilen 805 adet elektronik devre, 442 adet mekanik ürün, 241 adet eskiz çalışması ve bunlarla birlikte toplamda 8302 adet robotik ürünü yakından inceleyebilecek ve tarihi gelişimlerini gözlemleyebileceksiniz.

Üniversite- Sanayi İşbirlikleri Konusunda Neler Yaptınız?

AKINROBOTICS ve BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ iş birliğiyle Yapay Zekâ ve Robotik Teknolojileri Yüksek Lisans Programının açılarak 2023 vizyonunu hayata geçirdim. Medicana Eğitim Grubu MBA Okulları ve AKINROBOTICS arasında teknoloji iş birliği protokolünü imzaladık ve böylece Sosyal Robot Mini ADA’lar, MBA Okullarında fahri öğrenci olarak eğitim hayatına başladı. Türkiye’nin ilk “Akademik Yapay Zeka ve Robotik Bursu” AKINROBOTICS ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdi. Yapay Zeka ve Robotik Ar-Ge Merkezi staj ve sertifika programları ile öğrencilere Türkiye’de kariyer imkanı sunuyoruz.

Yeni Projeleriniz Varmıdır?

Arat 4.1, QuatroPro dediğimiz 4 bacaklı robot serimiz, 10 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonrasında 60 mühendisin ortak çalışmasıyla üretildi. 17 eklemden vücut ve 4 motordan oluşan boyun yapısına sahip ARAT, 4 ayakla dengede kalıp, 10 saat yürüyebiliyor, 30 kilogram yük taşıyabiliyor ve üzerinde 86 sensör bulunuyor. Her türlü arazi koşuluna uyumlu olacak şekilde tekerlekli sistemlerin çalışamayacağı bölgeler için tasarlanan ve yük taşıma özelliğine sahip olan ARAT, askeri ve güvenlik amacıyla insansız arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek. Mağaraya girmesi gerekirse girebilir, gizli bir bölgeye girmesi gerekebilir, insanın giremeyeceği her alanda hizmet yapması gerekebilir. Depremde, bir felakette çeşitli yerlerden görüntü alma, oksijen borusunu iletme, yiyecek, gıda, ilaç vb. iletme gibi farklı arama-kurtarma görevleri olabilir. Üzerine farklı birçok sensör adapte edilerek daha farklı işlerde değerlendirilebilir.

Yakında Akıncı-5 serisini sizlerle paylaşacağız. ADA-7 bizim son nesil robotumuz, bir hostes robot olacak yine. Programlanınca belirli işi ya da çeşitli işleri yapabilen, fabrikalarda tehlikeli işlerde insan yerine kullanılan elektrikle çalışan otomatik robot. Şu an bunun üzerine yüklenen açık dil algılama sistemiyle arka plandaki yapay zeka bildiğini aktarabiliyor, bilemediğini yerine göre Wikipedia’dan ya da çeşitli ansiklopedilerden araştırarak, internetten araştırarak size farklı cevaplar verebiliyor.

Gençlere ve Girişimcilere Tavsiyeleriniz Nedir?

Bana çok tavsiye verenler oldu. Bir işe girip çalışsana, memur olsana. Buradan para mı kazanabileceksin, ilerleyebilecek misin diyen çok oldu. Bugün 200’ün üzerinde çalışma arkadaşım var, 2 binin üzerinde bayimiz var. Siz doğru yaşayın; hayalleriniz plan, planlarınız gerçek olur. Ne iş yaparsanız yapın, ama en iyisini yaparak onunla öğünün. İnsanların sizi gıptayla selamladıklarını göreceksiniz.

Yaşadığımız coğrafya kaderimizdir, ama siz bu kaderi kırıp çıkabilirsiniz. Nerede olduğunuz önemli değil, hayat o kadar büyük fırsatlar verir ki, siz sadece o fırsatın küçük olduğunu düşünmeyin, çok küçük kıvılcımlar, çok küçük fırsatlar sizi çok daha iyi noktalara taşıyabilir. Benim doğduğum yer Konya, bugün Konya’da buğdaydan başka bir şey yetişmez derler. Bugün Konya, Türkiye’nin teknoloji başkenti olma noktasında. Konya, bugün Türkiye’nin en büyük yazılım şirketi haline gelmiş, 160 binin üzerinde müşteriye hizmet veren bir yazılım şirketinin merkezidir. Konya, Türkiye’nin ilk insansı robotlarını yapmış, ilk insansı robot fabrikasının kurulduğu bir şehirdir.

Bana sorsalardı, yani bir bahane uydurur, Konya’dan bunun yapılamayacağına dair yüzlerce bahane uydurabilirdim. Ben bir öğretmen çocuğuyum, hiç param yok, Konya’dayım, eğitimim zayıftı, kim bana bu işi öğretecek ki, nasıl yapabilirim? Biz bahane üretmedik, belki bu yola tek başıma çıktım, ama bir noktadan sonra bana inanan yüzlere insan oldu. Bugün o insanlarla 29 yıllık bir geçmişimiz var ki dünyaya artık kafa tutabilecek seviyede yeni teknolojiler üretmeye başladık.

Yeni nesil arkadaşlara, girişimci arkadaşlara şunu söylemek isterim: Seçeceğiniz mesleği asla para kazanmak için seçmeyin, asla birileri istiyor diye seçmeyin. Seçeceğiniz mesleğin tek bir sebebi olması lazım, ben bu işi yapmayı seviyorum. Çünkü başarılı olmak istiyorsanız bunun tek kuralı budur, sevdiğiniz bir işi yapmak. 29 yıllık bir profesyonel iş hayatım var, bir gün çalışmadım desem yeri var. Sevdiğiniz işi seçerseniz asla çalışmazsınız.

Hedefleriniz Nedir?

2023 vizyonu kapsamında AKINSPACE Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü kurma hedefimi AKINROBOTICS ve BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ iş birliği ile Yapay Zeka ve Robotik Teknolojileri Yüksek Lisans Programını açarak ilk adımları attık. 28 sene önce Biz hayal kurmayız, plan yaparız diyerek 2023’ü planlamıştık. Bu yıl içerisinde uzay bilimleri Ar-Ge üssü kurmak, uzay bilimleri enstitüsünü kurmak, burada yapay zeka, robotik bilimi başta olmak üzere birçok yüksek teknolojiyi içeren bir enstitü kurmak gayesi için çalışıyoruz. İlk hedefimiz de 2030, bundan 7 sene sonra aya insansız uzay aracı göndermeyi planlıyoruz.

KAYNAK: YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME ADANMIŞ ÖMÜRLER-4, Dr. İlhami Pektaş, ARUS Yayınları-7, 2025