TANK PALET NASIL DOĞDU

1974 Eylülünde , Necmettin Erbakan Başbakan Yardımcısı imzası ile Kıbrıs çıkartmasına katılan teknik personelin verilen adreste toplanması , talebi üzerine, 200 personel Ankara da bir araya gelir . Erbakan sorar savaşta en çok sıkıntı çektiğimiz şey nedir ?
Katılanların çoğu patlayan tank paletlerinden şikayet eder . Öyle ki Erzurum da ki tankların paletleri sökülüp Kıbrıs’a götürülüp takılmıştır .

Erbakan sorar , bu paletleri yerli olarak üretebilir miyiz ? 200 kişiden 42 si evet üretebilir cevabı verir . Erbakan der ki , yaparız diyen 42 kişi kalsın diğerleri birliklerine dönebilir .Sonra o 42 kişiye der ki , siz yaparız dediğinize göre , kafanızda bir plan proje var . Kafanızdaki o bilgiyi kağıda dökün 1 ay sonra yine burada buluşalım .1 ay sonra yine aynı salonda buluşurlar . Erbakan her birinin hazırladığı evrakı toplar . Der ki 1 ay sonra tekrar burada buluşalım . 3. buluşmada 42 kişinin her birine Türkiye nin özel – resmi
kurum ve kuruluşlarına serbest giriş çıkış ve inceleme yapma hakkı tanıyan belgeler dağıtır .

7 kişiden oluşan 6 ekip kurar .Türkiye ye dağılın istediğiniz yerde inceleme araştırma yapmakla yetkilisiniz . 3 ay çalışın . 3 ay sonra yine bu salonda buluşalım der ve her birisi için özel harcırah da çıkartır.4. buluşmada bir ekip Sakarya da ki şeker fabrikası , vagon fabrikası ve zirai donatım da bir örnek palet üretebileceklerini söyler . Bir adet palet için , civatasının kaç ST çelikten olacağına kadar projelerini hazırlayan Erbakan , bu projeye göre bir adet örnek üretim yaptırır .Aynı ekip o paleti Kıbrıs’a götürür ve bir tanka takar .Çamurda , toprakta , taş da kayada , gece gündüz sıcakta denemesini yapar , bir tane civatası patlamamış , istenilenden de sağlam olmuştur.