YAPAY ZEKA, CERN’DE YENİ PARÇACIKLARIN TESPİTİNDE DEVRİM YARATIYOR!..

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneylerinin temel hedeflerinden biri, fizikteki çözülmemiş gizemlerin çoğunu açıklayabilecek yeni parçacıkların işaretlerini aramaktır.
ATLAS ve CMS işbirlikleri, yapay zekayı tipik ve atipik jetleri tanıyacak ve ayırt edecek şekilde eğiterek, yapay zekanın (AI) süreci kolaylaştırmasını sağlıyor.
Rencontres de Moriond konferansında, CMS işbirliğinden fizikçiler “jet” çiftlerini aramak için çeşitli makine öğrenimi tekniklerini kullanarak elde edilen en son sonuçları sundular. Bu jetler, güçlü bir şekilde etkileşime giren kuarklar ve gluonlardan kaynaklanan parçacıkların paralelleştirilmiş spreyleridir. Analiz edilmesi özellikle zordur ancak yeni fizikleri gizliyor olabilirler.
Bilim insanları, karmaşık enerji imzalarının şeklini inceleyerek jeti hangi parçacığın oluşturduğunu belirleyebilirler. Her iki deneydeki fizikçiler, gerçek çarpışma verilerini kullanarak yapay zekayı, bilinen parçacıklardan kaynaklanan jetlerin özelliklerini tanıyacak şekilde eğitiyorlar.
Yapay zeka daha sonra bu jetler ile potansiyel olarak yeni etkileşimleri gösteren atipik jet imzaları arasında ayrım yapabiliyor.
Başka bir yöntem, AI algoritmasına tüm çarpışma olayını dikkate alması ve tespit edilen farklı parçacıklardaki anormal özellikleri araması talimatını içerir. Bu anormal özellikler yeni parçacıkların varlığına işaret edebilir.
CMS ekibi, anormal jetler üreten birkaç farklı türdeki parçacığın üretim hızını sınırlamayı başardı. Ayrıca algoritmaların, geleneksel tekniklerle karşılaştırıldığında, çok çeşitli parçacık imzalarına karşı duyarlılığı önemli ölçüde arttırdığını da gösterebildiler.