DEPREME DAYANIKLI MODÜLER ÇELİK YAPILAR
Fabrikada üretilip arsada birleştirilen ‘off-site construction’ yöntemiyle konut üretimi tüm dünyada yaygınlaşıyor. Toyota, Elon Musk gibi küresel oyuncuların da girdiği bu sektördeki ‘yerli ve milli’ üretici olan Consera firması 5 katlı (10 dairelik) apartmanı, fabrikada üretip arsasında montajına kadar 4-6 ay sürede tamamlıyor. Consera firması geçen yıl ürettiği modüler konutların yüzde 70’ini ihraç etti.
Bildiğiniz gibi bir otomobilin bütün parçaları ve bir inşaatın bütün malzemeleri fabrikalarda üretiliyor. Otomobilin parçaları fabrikada montajlanıyor ve böylece otomobil son haline geliyor. Ancak inşaat malzemeleri fabrikada üretilse de fabrika içinde konuta dönüşmüyor. Bunun yerine arsaların üzerinde yıllarca süren karmaşık inşaat faaliyetleriyle konut ya da binalar yapılıyor. İşte bu sistem önümüzdeki 10 yıl içinde önemli ölçüde değişecek.
Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Toyota şu anda yılda ortalama 40 bin adet modüler konut üretiyor. Bir ayağını Mars’a basmaya çalışan dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın sahibi Elon Musk da modüler konut üretiminde büyük yatırımcı oldu.
Bu konularda 1999 depreminden beri çalışan sanayicilerimizden Melih Şimşek Consera fabrikasını kurdu. Yıllardır fabrikada üretilip inşaat sahasında birleştirilen hafif çelik taşıyıcı ‘off-site construction’ yöntemi ile üretim yaparak, Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Türkiye’nin konut ihtiyacı ile konut üretimimiz arasındaki açık hızla artıyor. Depremler ve kentsel dönüşüm de eklenince tablo daha da kötüleşti. 5 yıl boyunca yılda ortalama 1 milyonun üzerinde çok daha hızlı çok daha güvenli, kaliteli ve konforlu konut üretmek zorundayız.
Türkiye bir deprem ülkesi olup çelik üretiminde Avrupa lideri konumunda. Depremlerle ağır yara almış ülkemizin konut ihtiyacı ancak modüler çelik yapı sistemi ile giderilebilir. Fabrikada üretilip inşaat sahasında birleştirilen hafif çelik taşıyıcı ‘off-site construction’ deprem konutları ülkemizde geleneksel konut üretimine göre yüzde 20 daha ucuz ve depreme daha dayanıklı . Ülkemizde bu yöntemi geliştirmemiz gerekiyor.